Uddannelsescenteret Baraem Almoustaqbal

Zahers pilotprojekt blev skabt i et samarbejde med SOILS Permaculture Association Lebanon en libanesisk NGO, i 2016. Projektet fandt sted på uddannelsescenteret Baraem Almoustaqbal, der blev drevet af den syriske NGO, SAWA for Development and Aid, i byen Bar Elias i Bekaa-dalen. På centeret blev børn fra ni nærliggende flygtningelejre undervist.

I projektet blev otte unge syrere (fire piger og fire drenge) oplært som haveambassadører, og 25 syriske børn fra skolen blev engageret i udviklingen af haven – helt fra begyndelsen, dvs. planlægning af, hvad der skulle sås, samt forberedelse af jord og kompostering; derefter bygning af plantebed samt høstning af frø, blomster og træer; og til sidst blev afgrøder og planter passet, indtil en smuk have blomstrede. Da projektet sluttede, kunne deltagerne blandt andet høste en stor portion radiser.

Ghassan Alsalman fra SOILS stod for haveimplementering og uddannelsesprogrammet med assistance fra frivillige fra SOILS og Zaher. Hver workshop havde et tema, opdelt i 1) landbrugshistorik; 2) flora; 3) jord og kompostering; 4) vand; 5) klimaet; 6) holistisk konklusion. Hver workshop bestod af en teoretisk del i klasseværelset og en praktisk del i haven.

Zaher - Grow to learn

How?

Pilotprojektet blev igangsat med en præworkshop for børn og unge fra de nærliggende lejre og for personalet fra Baraem Almoustaqbal. Formålet var at bringe lokale perspektiver og idéer til projektet, f.eks. ved at spørge børnene, hvad de ønskede at dyrke. For at opsummere projektet og fejre skolehaven blev alle børn, unge, lærere og familier inviteret til en høstfest d. 24. december.

Da vi afholdt den første workshop i foråret 2017 for at forberede haven til næste sæson, lukkede uddannelsescenteret Baraem Almoustaqbal desværre ned, og skolehaven måtte afbrydes. Heldigvis kan de unge og børnene holde fast ved den viden og de oplevelser, de har fået med sig fra projektet, som de kan tage med sig i fremtiden.

da_DKDanish